Skip to main content
SCIENCE EFTERSKOLEN

OM SKOLEN

Slottets historie

Grænseforeningen.dk skriver:

Nordborg Slot blev opført på en ø i Nordborg Sø på et tidspunkt i sidste halvdel af 1100-tallet. Traditionen fortæller, at borgen skulle være opført i 1150’erne af Svend Grathe, men det er usikkert. En anden mulig bygherre er Valdemar den Store. Borgen blev oprindeligt kaldt “Castrum Alsiae” (Alsborg), hvilket røber, at den på opførelsestidspunktet har været den eneste borg på Als. Borgen kan både være opført som et værn mod vendiske angreb (som ophørte ca. 1170) og som et strategisk anlæg i forbindelse med overvågning af de danske kyster. Det er muligt, at man via Gammeldam, Oldenor og Dyvig har kunnet sejle helt ind til borgen. 

Ifølge Saxo skulle et “Alsborg” være opført af Svend Grathe omkring 1150 som led i en række af de “borge ved Bæltet”, der skulle beskytte Danmark mod truslen fra de slaviske vendere fra Mecklenburg-Rügen-området, som fra slutningen af 1000-tallet angreb og plyndrede det sydlige Danmarks kyster og også bosatte sig på Lolland-Falster. 

 I 1730 blev Nordborg Slot residens for amtmanden, men i 1766 kom slottet på auktion og de tilhørende jorder blev ligeledes udstykket, solgt og delvist nedrevet i 1772. 

Resterne blev 1909 købt af Nordborg Kommune og stillet til rådighed for en tysk højskoleforening. Efter Genforeningen købte alsingeren, den sønderjysk interesserede grosserer Johan Hansen, slottet af Nordborg Kommune, der havde fået dansk flertal og derfor ikke ønskede at huse en tysk folkehøjskole. I stedet oprettedes i 1921 “Stiftelsen Noirdborg Slot”, der siden har anvendt slottet som efterskole (Nordborg Slots Efterskole).

Efterskolens historie

I juni 1921 vedtager byrådet at sælge Nordborg Slot til grosserer Johan Hansen for 180.000kr. Den 6. maj 1922 åbner efterskolen dørene for første elevhold.

De første mange år havde efterskolen mellem 40 og 60 elever. Elevholdene var opdelt i køn. Pigerne fik 4 måneder fra maj og drengene fik 5 måneder fra november. Drengene fik vintermånederne, da det var der de bedst kunne “undværes” hjemme på gården.

Under anden verdenskrig oplever Nordborg Slots efterskole for første gang et brud med elever, da den tyske besættelsesmagt overtager skolen og gør den til marine- og radiostation. Kl. 13:15 onsdag d. 9. maj blev Dannebrog atter hejst til tops på Nordborg Slot.

Op gennem 70’erne oplevede man en stigende efterspørgsel på efterskole og man valgte derfor at etablere en ny elevfløj. Man river gamle bygninger ned og bygger hvad vi i dag kender som kavalerfløjen. Gårdspladsen blev asfalteret og der blev installeret vaskeri i tårnet, som den dag i dag har samme funktion. I slutningen af 70’erne byggede man parkfløjen og to nye værkstedsbygninger.

I 1983 renoverede man skolens gymnastiksal der fungerede som skolens primære sted til indendørs idræt. Dette var tilfældet helt frem til 2015 hvor gymnastiksalen blev bygget om til gruppe- og undervisningslokaler.

I 2017 kom skolens nyeste bygning frem. Værkstedbygningerne blev revet ned til fordel for en stor halbygning med mange lækre faciliteter.

D. 6. maj 2022 fejrede skolen 100 års fødselsdag og med 100 år i bogen starter næste kapitel i skolens liv.

Skolen hedder nu Scienceefterskolen Nordborg Slot og vi glæder os i den grad til at skrive om de næste 100 år her…

Lidt praktisk info…

Science Efterskolen Elever

Bliv en af os

Book et besøg og se om efterskolen er noget for dig! Det er vi helt sikre på den er! 😉

Science Efterskolen - book besøg

VIGGONET

Efterskolens intranet hedder ViGGO. Her kan både forældre og elever logge ind, se skema, beskeder, årskalender, sygdom og meget mere.

Science efterskolen - efterskolernes dag

Mød medarbejderne

Se alle de fantastiske mennesker, der hver dag gør sit ypperste for at give dig det bedste år i dit liv!

PRISER OG ØKONOMI

Det er ikke helt gratis at gå på efterskole, men vi er overbeviste om at det er alle pengene værd! Her kan du læse lidt mere om økonomien for et efterskoleophold

KIG FORBI I VIRKELIGHEDEN

KOM PÅ BESØG

Ja, det er jo lidt federe i virkeligheden. Så derfor vil vi hellere invitere dig til at kigge forbi. Vi er klar til en rundvisning og du kan få en snak med både lærere og elever. Har vi kemi sammen?